Ceviz Fidani - Kaman Cevizi Bilgilendirme Merkezi

Ceviz Fidanı hakkında sitemizde gerek genel gerekse kendi tecrübelerimizle elde ettiğimiz bilgiler bulabilirsiniz. Ceviz fidanları iki ana başlık altında ttopladık.

1-Yerli Ceviz Fidanı        2- Yabancı Ceviz Fidanı

Ceviz finlarından yerli olanlardan Kaman Ceviz Fidanı başta olmak üzere Diğer yerli cevizler hakkında bilgi bulabilirsiniz. Yerli cevizlerden;

a- Gültekin-1 ceviz Fidanı
b- Yavuz-1 Ceviz Fidanı
c- Yalova-1 Ceviz Fidanı
d- Yalova-3 Ceviz Fidanı
e- Yalova-4 Ceviz Fidanı
f- Şebin ceviz fidanı
g- Bilecik Ceviz fidanı hakkında bilgi bulabilirsiniz.

Yabancı Ceviz Fidanlarından;

a-Chandler ceviz fidanı (centır ceviz fidanı - çentır ceviz fidanı)
b-Pedro ceviz fidanı
c-Fernor ceviz fidanı hakkında bilgi bulabilirsiniz.

Bizim ceviz fidanı önerimiz genelde Kaman cevizi fidanı olmakla birlikte, bölge, iklim ve sulama koşullarına göre Diğer ceviz fidanı çeşitlerini önermekle birlikte müşterininde istekleri doğrultusunda kaman ceviz fidanı çeşitleri yanında yabancı ceviz fidanı çeşitlerini de tozlayıcı olarak veriyoruz. Burada ceviz fidan önerimiz yukarıda dediğimiz gibi çevresel koşullar yanında yılların birikimi olan denyimlerimiz, tecrübelerimizdir. Bütün tecrübelerimiz kendi bahçemizden elde etmemiz haliyle mümkün değil, ancak birçok il ve ilçede ceviz fidanı bahçesi kurulumu, ceviz fidanı bahçesi bakımı, ceviz fidanı bahçesi danışmanlığı, Ceviz fidanı aşısı, büyük ceviz agaçlarına aşı, ceviz fidanı danışmanlığı yaptığımız için tecrübemiz katlanarak gitmektedir. Sitemizi inceledikten sonra ceviz fidanı, ceviz bahçesi kurulumu, ceviz fidanı aşısı, ceviz fidanı bahçesi bakımı  hakkında yeterli bilgiye sahip olacağınızı düşünüyoruz. Sitemizi tamamen okuyup inceledikten sonra hala ceviz fidanı hakkında kafamda soru işareti var diyorsanız bize ulaşabilirsiniz. İşlemizin yoğunlu ve iş sahamızın geniş olması sebebiyle herkese telefonla ceviz fidanı hakkında bilgi vermemiz mümkün olmayacağı sizinde takdirinizdir. Ceviz fidanı hakkında ki bilgileri sitemizden okuduktan sonra gerek bilgi ve gerekse ceviz fidanı fiyatı almak için bizi arayabilirsiniz.

Değerli ceviz dostları,
Ben Arif Göçmen 1962 yılında Kırşehir’in Kaman ilçesinde doğdum. İlk, orta, lise ve üniversite eğitimimi Kaman’da tamamladım. 1987 Yılında Kaman Belediyesi’nde memur olarak göreve başladım. Kaman Belediyesi ceviz festivali yapmaya başlayınca rahmetli Ziraat yüksek mühendisi Lokman Avşar ile birlikte Kaman ve çevresindeki ceviz ağaçlarının seleksiyon çalışmaları yaptık. Bu esnada ceviz hastalığı bulaştı bana. Aksaraylı yaşlı bir amca Kaman’a gelmiş beni buldu ceviz fidanı var mı diye sordu bende yok dedim bana seneye 500 adet fidan yetiştir ben alayım dedi bir miktarda bana kapora mahiyetinde para verdi. Para bize tatlı geldi ama hep mantar yetiştirmek isterken ceviz fidanı yetiştirme işine başlayı verdik. İlk yıllar aşısız fidan üretmeye başladım. Daha sonra evimizin önüne bir sera yaptık evimizin önündeki serada aşılı fidan üretip pazarlamaya başladık eşimin ve çocuklarımın destekleri ile her yıl biraz daha fazla yaparak pazarlıyorduk. Halen devam etmekteyiz. Ama bazen televizyon reklamlarına bazı fidan üreticilerini dinliyorum izliyorum öyle anlatıyorlardı 3 yaşındaki bir ağaçtan 25 kg ürün alıyorlar 3 yıl sonra ceviz su istemiyor ki 3 yılda insanlar zengin oluyor keşke öyle olsa kim istemez. Bu sözlere reklama bakan insanlar hop dalıyor ceviz işine tabi ki isterim herkes ceviz bahçesi yapsın ama yok öyle bir şey. Şunu herkese söylüyorum cevizden 5-6 Yaşından önce para kazanılmaz. Ceviz bahçesi yapan arkadaşlar bunu bilmeli 5-6 yaşında para kazanmak için de doğru bir alan doğru toprak doğru bir ceviz çeşidi ile başlarsak birde bunun tersini düşünün 5-6 yıl uğraş sonunda birde yukarıdaki 3 şey den birini yanlış yaparsan başladığı yere dönersin. Yani doğru alan doğru çeşitle başlarsanız 5-6 yıl sonra para kazanmaya başlarsınız. 10 yaşındaki bir ağaçtan 30 kg ürün alabiliriz. Bir dönümde 7x7 ara ile 14 ceviz ağacı olur 14 x30 kg=420 kg X 20 tl=840 tl gibi para kazanırsınız. Bu hesabı kendi bahçemden aldığım hasada göre yaptım.

Birinci adım olarak ceviz bahçesi tesis edilecek alanın;

 

1-Ceviz dikilecek arazinin etüt ,çalışmaları yapılıp toprak hazırlığı,makina çalışması ,elektrik temini,işçi temini gibi girdileri en az masrafla yapılacak arazi seçiminden sonra-tabanı yanı toprak altı yerli kaya ,granit kaya olmamalı

2-Taban suyunun ez az 5-6 metre yukarıda olmaması

3- Dere yatağı, Dere içi yerlere dikilen ceviz fidanları her yıl resimde görüldüğü gibi soğuktan yanmaktadır.Ceviz dikimi yapmadan önce dere yatağı,dere içi,gibi yerlerde soğuk hava akıp çukur yerlerde yatar dolayısıyla ceviz ağaçları uyanmakta iken soğuktan yanarak ağaçların hem gelişmesi hemde meyve gözlerine soğuk zararı olması nedeniyle meyve kaybı olabilmektedir.Bu sebeple ceviz bahçesi tesis ederken böyle yerlere ceviz dikilmemelidir

4-Ceviz dikilecek araziden muhtelif yerlerden 30-90-120-150 cm den toprak numuneleri alıp toprak analizi mutlaka yaptırılmalı toprak analiz sonucu ceviz olur raporu ve sulamada kullanılacak suyun tahlili yaptırılıp olumlu sonuç alınmasından sonra,bahçe tesisine başlanmalıdır.

Kaman Cevizi Bilgilendirme Merkezi

Arif Göçmen -

Adres: Cuma Mah. Prens Mikasa Cad. No:141 Kaman-Kırşehir

Ceviz fidanı ureticilerinin mutlaka anaç bahçelerinin olması gereklidir.Ama maalesef bir çök fidancının anaç bahçesi olmayıp başka bahçelerden aşı kalemi alarak fidan yetiştirmektedirler.Onun içinde fidanlar ismine dogru çıkmamaktadır.

Cevizlerimizi aşı yapacaksak eğer önce aşı kalemlerini zamanında almalıyz .Aşı kalemi alırken şu hususlara dikkat etmeliyiz.Öncelikle aşı kalemi alırken bir yıl önceki sürgünleri almaya özen gösterip o sürgünleri almalıyız eğer bir yıl önceki sürgünler yeterli olmuyor ise 2 yıl önceki sürgünlerdeki gözlere bakıp sağlıklı göz var ise onlarıda alabiliriz.Kalem aldıgımız gün ve bir önceki gün ağaçlar don görmemiş olmalı aksi takdirde aşılarımız ve kalem aldığımız anaç ağaçlar zarar görebilirler.Aşı yaptığımızda aşılarımız tutmaya bilir.Aldığımız aşı kalemlerini çeşitlerine göre ayırıp demet yapıp üzerine yazısı silinmeyecek olan etikete cevzi anaçlarının isimleri yazılmalıdır.Daha sonra ise soğutuculaımızı 3-4 dereceye ayarlayıp kağıda sarıp muhafaza edebiliriz,veya derin bir çukur açıp ağaç talaşı ile kapatıp aşı yapacağımız zamana kadar burad muhafaza edebiiriz.