Ceviz Fidani - Kaman Cevizi Bilgilendirme Merkezi

Şimdilerde Türkiye'de yabancı çeşit (chandler,pedro,fernor,franguet) gibi çeşitler furyası tutturuldu her tarafa satılıyor.Bu çeşitler örnek  chandler ABD,California da yetişen bir ceviz çeşididir.California okyanusa rakım olarak 0 dır.Bu ceviz verimli bir çeşit sanayi de kullanılan bir tip sofralık olarak tüketilmesi insana ceviz tadı vermiyor.Çanakkale de ceviz çalışma grubu toplantısında ceviz duayeni  olarak tanınan Prof. Dr. Yaşar Akça şöyle konuştu:"Ben evimde yerli tür ceviz yiyorum yabancı tür ceviz yemiyorum" diye söyledi.Bu çeşit cevizlerin mutlaka farklı iklim yapılarında denendikten sonra uyum sağladığı bölgelere tavsiye edilse daha iyi daha sağlıklı olmaz mı? daha önceden bu Yalova türü cevizlerde ülkemizin her bölgesine dağıtıldı.Ama daha sonra...  Sonrası malum.Onun için ceviz diken ceviz hastalarının bu konuyu dikkat etmeleri gerekir.

Kendı bahçemızdekı cevizlerde yaptıgımız gozlemler sonundaki  yabancı ceviz ağaçlarındaki tespitlerimiz:


Chandler:ABD ,California menşeli bir ceviz çeşididir.Yan göz(yandal) meyve verimliliği % 75-80 g dır.Meyve ağırlığı   13 gr dır. İç randımanı  yan 1 kg.  kabuklu cevizden 500 gr iç verir.Meyve tutumu 2-4 lü dür. Çiçeklenmesi protandry dır. Yani cevizlerin erkek çiçeklerinin dişi  çiçeklerden önce olgunlaşması, mutlaka dogru bir tozlayıcı çeşit gerekir.Tozlayıcısı Frangate olup , kışları sert geçen bölgelerde, son baharın erken donlarının olduğu bölgelerde denemeleri yapılmadan dikilmemesi tavsiye edilir.Chandlerin California bölgesinin iklim yapısı araştırıldığında daha saglıklı karar verilebilir.Çünkü California denizden yüksekliği rakım olarak 0 dır.
Pedro:Daha çok tozlayıcı olarak kullanılan bir çeşittir.Yan gözlerde meyve verme(yan dal) özelliği  % 65-70 dir.Meyve ağır lığı 15 gr dır.İç ağırlığı 6.88-7gr dır.Yani 1 kg kabuklu cevizden 480 gr  iç verir.Çiçeklenmesi Protondry dır.Ceviz ağaçlarında erkek çiçeklerin dişi çiçeklerden önce olgunlaşır çok yayvan geliştiği için ağır budama ister.
Fernor:Franguate x Lara  melezidir.Geç çiçeklenen Fransız orjinli bir çeşittir.İlk bahar geç donlarının görüldüğü yerlere dikilmesi tavsiye edilir.Fernette ile tozlanır.
Kaman1:Ülkemizin en çok iç ve ençok verim veren, en geç uyanan bir yerli çeşittir.Yan göz(yan dal) meyve verimliliği % 75-80 dir.Meyve  ağırlığı 13-14 gram iç randıma 1kg cevizden 670 gr iç verir.Meyve tutumu 4-7-8 li olup bazı bölgelerde salkım ceviz diyede söylenir.Çiçeklenmesi homogomy dir.Yani erkek ve dişi çiçeklerin aynı anda olgunlaşır.Kaman 1 cevizi kaman 5 veya kaman türü cevizlerle  tozlanır.İlk bahar donlarının  görüldüğü bölgelere dikilebilir.Ülkemizin en geç çiçeklenen çeşididir.Dış yeşil kabuk kalınlığı 7mm olduğundan güneş yanıklığına dayanıklıdır.Elle kırılır.İçi tam çıkar.
Kaman5:Albenisi iyi olan bir çeşittir.Henüz  tesçil çalışmaları sonuçlanmamıştır.Meyve ağırlığı,14 gr, iç randımanı yani 1 kg kabuklu cevizden 550 gr iç çıkar.Güneş yanıklığına karşı hassastır.Meyve tutumu 2-3-4 lü dür. Yan dal verimi % 60 dır. Kaman 1 ile tozlanır.
Bilecik:Ülkemizin milli bir çeşididir.Meyve ağırlığı 10-11 gr dır.İç randımanı % 50 yani 1kg cevizden 500 gr iç çıkar.Önce dişi çiçekler olgunlaşır(protondry).Verimli bir çeşittir. Kaman 1 den 10 gün önce çiçeklenir. Şebin çeşidiyle tozlanr.
Şebin:Kabuğu pürüzlüdür.Meyve  ağırlığı 9,4, iç ağırlığı yani randıman 1kg cevizden 630 gr iç çıkar. Elle kırılır.Yan dal verimliliği %50 dir.Eylül ayında hasat edilir.Önce erkek çiçekler olgunlaşır.
NOT:Yukarda bahsettiğimiz gözlemlerimiz sonucu ceviz ağaçları ekolojik şartlara ve toprak yapılarına   göre meyve ağırlıkları, kabuk kalınlıkları ve iç ağırlıkları değişebilmektedır.