Ceviz Fidani - Kaman Cevizi Bilgilendirme Merkezi

Kendı bahçemızdekı cevizlerde yaptıgımız gozlemler sonundaki  yabancı ceviz ağaçlarındaki tespitlerimiz:


Chandler : ABD ,California menşeli bir ceviz çeşididir.Yan göz(yandal) meyve verimliliği % 75-80 g dır.Meyve ağırlığı   13 gr dır. İç randımanı  yan 1 kg.  kabuklu cevizden 500 gr iç verir.Meyve tutumu 2-4 lü dür. Çiçeklenmesi protandry dır. Yani cevizlerin erkek çiçeklerinin dişi  çiçeklerden önce olgunlaşması, mutlaka dogru bir tozlayıcı çeşit gerekir.Tozlayıcısı Frangate olup , kışları sert geçen bölgelerde, son baharın erken donlarının olduğu bölgelerde denemeleri yapılmadan dikilmemesi tavsiye edilir.Chandlerin California bölgesinin iklim yapısı araştırıldığında daha saglıklı karar verilebilir.Çünkü California denizden yüksekliği rakım olarak 0 dır.


Pedro : Daha çok tozlayıcı olarak kullanılan bir çeşittir.Yan gözlerde meyve verme(yan dal) özelliği  % 65-70 dir.Meyve ağır lığı 15 gr dır.İç ağırlığı 6.88-7gr dır.Yani 1 kg kabuklu cevizden 480 gr  iç verir.Çiçeklenmesi Protondry dır.Ceviz ağaçlarında erkek çiçeklerin dişi çiçeklerden önce olgunlaşır çok yayvan geliştiği için ağır budama ister.


Fernor : Franguate x Lara  melezidir.Geç çiçeklenen Fransız orjinli bir çeşittir.İlk bahar geç donlarının görüldüğü yerlere dikilmesi tavsiye edilir.Fernette ile tozlanır.


Kaman1:Ülkemizin en çok iç ve ençok verim veren, en geç uyanan bir yerli çeşittir.Yan göz(yan dal) meyve verimliliği % 75-80 dir.Meyve  ağırlığı 13-14 gram iç randıma 1kg cevizden 670 gr iç verir.Meyve tutumu 4-7-8 li olup bazı bölgelerde salkım ceviz diyede söylenir.Çiçeklenmesi homogomy dir.Yani erkek ve dişi çiçeklerin aynı anda olgunlaşır.Kaman 1 cevizi kaman 5 veya kaman türü cevizlerle  tozlanır.İlk bahar donlarının  görüldüğü bölgelere dikilebilir.Ülkemizin en geç çiçeklenen çeşididir.Dış yeşil kabuk kalınlığı 7mm olduğundan güneş yanıklığına dayanıklıdır.Elle kırılır.İçi tam çıkar.

Kaman5:Albenisi iyi olan bir çeşittir.Henüz  tesçil çalışmaları sonuçlanmamıştır.Meyve ağırlığı,14 gr, iç randımanı yani 1 kg kabuklu cevizden 550 gr iç çıkar.Güneş yanıklığına karşı hassastır.Meyve tutumu 2-3-4 lü dür. Yan dal verimi % 60 dır. Kaman 1 ile tozlanır.


Bilecik:Ülkemizin milli bir çeşididir.Meyve ağırlığı 10-11 gr dır.İç randımanı % 50 yani 1kg cevizden 500 gr iç çıkar.Önce dişi çiçekler olgunlaşır(protondry).Verimli bir çeşittir. Kaman 1 den 10 gün önce çiçeklenir. Şebin çeşidiyle tozlanr.
Şebin:Kabuğu pürüzlüdür.Meyve  ağırlığı 9,4, iç ağırlığı yani randıman 1kg cevizden 630 gr iç çıkar. Elle kırılır.Yan dal verimliliği %50 dir.Eylül ayında hasat edilir.Önce erkek çiçekler olgunlaşır.
NOT:Yukarda bahsettiğimiz gözlemlerimiz sonucu ceviz ağaçları ekolojik şartlara ve toprak yapılarına   göre meyve ağırlıkları, kabuk kalınlıkları ve iç ağırlıkları değişebilmektedır.